fbpx

Flux Libre / Automatische Tol Frankrijk

Er zijn veel vragen over de automatische Tol aan ons en eigenlijk worden de meeste toeristen nog steeds verrast door het fenomeen. Je spreekt vaak de taal al niet en let op dat moment ook op de weg en het ontgaat je. Er zijn nu twee trajecten in Frankrijk waar geen tolpoortjes meer zijn en je kenteken geregistreerd wordt. Dit is een proef en we kunnen er van uitgaan dat dit de toekomst wordt net zoals in vele parkeergarages al het geval is. Je kenteken wordt opgeslagen door een camera en je moet zelf initiatief nemen en binnen 72 uur na passage online betalen. De boetes zijn best pittig dus neem het serieus.

Voorlopig twee trajecten in Frankrijk

De meeste mensen die naar ons toerijden komen alleen in aanraking met de A79 en dan alleen nog als u vanuit het Oosten (Chalon sur Saone) dwars Frankrijk oversteekt richting Clermont Ferrand. Het stuk van Digoin naar Montmarault. Deze snelweg hoort bij de Franse organisatie Aliae. De A4 en binnenkort de A13/A14 van de Franse organisatie Sanef kennen ook een Flux libre. Echter daar zult u mogelijk op weg naar ons niet komen. Deze manier van tolheffen zal in de toekomst veel files gaan voorkomen.

Hoe betalen?

  1. Een electronische Tolbadge aanschaffen. Dit kun je bv bij de ANWB doen die je dan voor de service uiteraard wel iets meer berekenen maar je kunt het ook rechtstreeks in Frankrijk doen waar je het eenmalig 10 euro kost en 1,70 euro abonnement per maand dat je in Frankrijk rijdt ( De andere maanden krijgt je dus niets berekend en de tolbadge werkt dan het jaar erop automatisch weer). Je kunt dan door de bestaande tolpoortjes rijden maar ook online je kenteken er aan koppelen zodat je ook op een Flux Libre safe bent. De Tol wordt dan automatisch afgeschreven en je kunt eventueel hun app installeren waarop je het kunt volgen. Rechtstreeks in Frankrijk bij Bip en Go of iets duurder ANWB.
  2. Als je dit allemaal niet wilt dan kun je ook op een snelweg met flux libre (Aan het einde van de zone) de parking nemen en daar staan betaalautomaten met verschillende taalopties. U geeft u kenteken in en ziet uw verbruik en u kunt betalen. U heeft dan ook de keuze om het kenteken te registreren en uw emailadres als u voortaan een email en betaallink wilt ontvangen bij passage. Onze eigen auto heeft een Tolbadge dus wij betalen automatisch maar we hebben het voor u een keer met de motor uitgeprobeerd en op een parking gestopt en hier onze motorfiets geregistreerd bij zo’n betaalautomaat en dat ging heel soepel. Op de site van Aliae waarvan de link hieronder staat kunt u uw auto online registeren. Deze methode raden we u ook aan want de boetes zijn best hoog bij niet tijdig betalen. U heeft dan het comfort dat u een mailtje krijgt bij passage maar u heeft toch nog alles in eigen handen.
  3. U kunt ook van te voren een account voor uw autokenteken aanmaken zodat u een email met betaallink automatisch krijgt bij passage. Al dan niet met automatische betaling. Dit is wel handig want u heeft maar 72 uur om te betalen na passage en zo kunt u het niet vergeten.
  4. Er is ook een prepay optie waarbij u geld stort en dan wordt het van uw tegoed afgeschreven bij passage. Deze optie wordt heel weinig gebruikt.

Aliae

Zoals gezegd op weg naar Camping Chantegril zou u eventueel langs de A79 kunnen komen als u niet over Parijs rijdt maar bv via het Oosten of als u over Reims, Troyes Auxerre enz rijdt. De website waar u dan kunt betalen of een account aanmaken is: https://paiement.aliae.com/en/journeys

Sanef

Als u de A4, A13/A14 zou gebruiken dan moet u ook de auto bij Sanef registreren echter een Tolbadge dekt beide organisaties en ook Spanje/ Italie en Portugal. Betaalsite van SANEF

Facebook
Facebook