fbpx
Van 1 Juni tot 6 Juli met kortingskaart 20 euro voor 2 personen incl electriciteit

SVR camping in Frankrijk

Onze SVR camping in Frankrijk is lid van de organisatie stichting vrije recreatie de grondlegger van het kamperen bij de boer. Inmiddels heeft de SVR zo’n 2000 campings aangesloten in Nederland, Frankrijk enz. Voordat we naar Frankrijk verhuisden kampeerden we zelf ook wel eens op een SVR camping in Friesland. We zijn dan ook vanaf het begin bij de SVR (jaar 1999). De camping was destijds niet meer dan een keurige groene weide. Centraal lag een oude boerderij met lage stal en kinderkopjes op de grond en daarboven de hooizolder. We waren op slag verliefd op de boerderij, het terrein en de ligging. Omdat het op loopafstand van het dorpje lag was dat zowel voor de camping als privé een pluspunt. Er was nog geen afwasgelegenheid, slechts 1 wasbakje buiten met koud water. Kortom de camping moest nog helemaal gebouwd worden. Dus dat werd en bijwerken en heel veel klussen.


Het begin van onze SVR camping

Het was al een soort van camping maar bijna zonder enige voorzieningen. Douches waren er toen twee en je moest een beetje rekening houden met elkaar anders was er geen warm water. Begonnen zijn we meteen met overal riolering naar toe te graven en kort daarna stonden de eerste kampeerders voor onze neus. Voor het einde van het seizoen hadden we een afwasgebouwtje gerealiseerd met warm water in de oude boerderij. De voorbereidingen voor het sanitair in de oude boerderij, daar zijn we het eerste jaar ook nog mee kunnen beginnen maar het was pas af voor ons derde seizoen. De eerste kampeerders van het voorjaar kwamen al weer terug in het najaar en hebben nog meegeholpen. Ze zagen de eerste verbeteringen waar het allemaal mee begonnen is. Ondanks dat we bijna alle bouwwerkzaamheden zelf konden, hebben de gebroeders vd Horst, twee stukadoors uit de Jordaan een grote rol gespeeld. Zij hebben tijdens hun vakanties vaak mee geholpen.


Het is zwaar geweest maar de moeite waard

We hadden nog heel weinig gasten en er ging in de verbouwingen zoveel geld zitten dat we zeven jaar lang dubbele banen hebben gehad. Dan heb je wat meer middelen maar tijd om te bouwen is er amper dus waren we vaak tijdens het seizoen aan het bouwen. Wij twijfelden maar de SVR kampeerders bleken het alleen maar leuk te vinden. Vaak moesten we stoppen met bouwen om een maaltijd of wandeling te organiseren. De maaltijden werden bereidt vanuit het keukentje van ons kleine huisje. Vaak werd er met de afwas meegeholpen. Juist uit die periode zijn vele mensen jarenlang teruggekomen. Enkele komen nog steeds en sommige komen door leeftijd niet meer of zijn helaas gestorven. Achteraf is het een hele mooie en leerzame tijd geweest. Nog steeds nemen we luxe en voorzieningen niet als vanzelfsprekend in ons leven.


Eerste SVR camping beurs

We hadden het in de winter gekocht en verschenen op onze eerste SVR beurs zo trots als een pauw. Gewapend met een paar winterse foto’s van de oude boerderij. Het aantal mensen dat die eerste zomer zijn geweest waren dan ook op 1 hand te tellen (altijd fijn om familie te hebben). In 1999 waren er nog geen websites, alles verliep via gidsen en beurzen, zoals de SVR beurs. Wij waren trots maar twijfelden als we merkten aan mensen “maar dat is niks voor mij die primitieve zooi”. Haha hoe onzeker we ook werden later bleek dat er veel mensen voor de charme vielen. Nu zal dit ook nog wel bestaan maar het grote publiek wil toch meer voorzieningen en die zijn er inmiddels ook allemaal. We begonnen met afgebakende kampeerplaatsen, wegen en stroom en waterpaaltjes werden aangelegd. Toen ons eerste sanitair gebouw waar we veel complimentjes over kregen. Het zwembad wat we in 2007 gebouwd hebben heeft een grote verandering te weeg gebracht en het begon te lopen. Later kwamen sanitair uitbreidingen en de bouw van een peuterbad enz.